Ifølge statistikk fra SSB var det omtrent 577 000 selskaper i januar 2018. En betydelig andel av selskapene hadde ikke ansatte, men årsaken til dette er at i personlige- og ansvarlige selskaper (ENK, DA, ANS m.fl.) blir ikke innehaver eller deltaker betraktet for å være ansatt. Oversikten viser imidlertid at det var 377 051 selskaper uten ansatte, dvs. over 65 % av selskapene. Dette er for øvrig på sammenfallende med tilsvarende statistikk i resten av Europa.
Årsaker til at bedrifter ikke ansetter flere kan blant annet være:
Det er ingen tvil om at kostnader ved å ha ansatte har betydning ved vurdering om det er aktuelt med ansettelse.
For de fleste er det imidlertid ikke den avtalte årslønnen som har avgjørende betydning, men tilleggskostnader ved å ha ansatte. Kostnader utover avtalt årslønn ved å ha ansatte varierer svært mye i Europa, men gjennomsnittet skal være på ca. 23 % av lønn.
Kostnader ved å ha ansatte i Norge er høyere enn gjennomsnittet i Europa. Det kan imidlertid være betydelige variasjoner avhengig av arbeidsområde for de ansatte, størrelsen på selskapet og hvilken type virksomhet som utøves.
For ansatte fører med seg både lønnskostnader, administrasjonskostnader og driftskostnader.
Ved vurderinger i forhold til ansettelse må det også foretas beregninger på engangskostnader ved oppstart for arbeidsforholdet. Arbeidsgiver må ta hensyn til følgende kostnader ved å ha ansatte:
Lønnsrelaterte kostnader ligger som regel på rundt på 20 – 25 % av avtalt årslønn, mens administrasjons- og driftskostnader utgjør 5 – 10 % av avtalt årslønn.
Det innebærer at totale kostnader ved å ha ansatte er på mellom 25 % og 35 % av avtalt årslønn. Som følge av dette vil en årslønn på 518 000 kroner gi arbeidsgiver samlede kostnader på mellom 647 500 og 673 400 kroner. Dette betyr tilleggskostnader på mellom 129 500 og 181 300 kroner i dette eksempelet.
Hvis det ansettes medarbeidere kan det være aktuelt å ha lønnsoppdrag med regnskapsfører for å sikre at det tas tilstrekkelig hensyn til de lovbestemte kravene.
Regnskapsføreren kan hjelpe deg med alt fra arbeidsavtaler, til reiseregninger, oppfølging av obligatorisk tjenestepensjon og yrkesskadeforsikring, registrering av lønnsgrunnlag, utbetaling av lønn og sending av lønnsslipper, feriepenger, skattetrekk og arbeidsgiveravgift samt utfylling og innrapportering av pliktige offentlige oppgaver.
Merk at lønnsoppdrag krever et lønnsgrunnlag, altså dokumenter som er grunnlaget for lønnsytelser og trekk (f.eks. arbeids- og ansettelsesavtaler eller timelister).